Kruche ciasto ze śliwkami i lekką budyniową pianką

IMG_3203

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki, pszennej, 250 g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru pudru, 5 żółtek. Wszystkie składniki zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika,  2/3 ciasta wygniatamy na blaszce o wymiarach 33×20 cm ( można pokryć papierem do pieczenia lub blaszkę wysmarować masłem) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

 IMG_3195      IMG_3198     IMG_3203

Pianka budyniowa: 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukry waniliowego, 2 opakowania budyniu śmietankowego. Ubijamy białka na sztywno. Powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.

Ponad to do ciasta potrzebujemy: 1/2 kg śliwek, cukier puder do oprószenia.

Na podpieczony, zimny spód wykładamy ubitą piankę budyniową. Wyrównujemy i układamy gęsto połówek śliwek bez pestek ( skórką do dołu). Śliwki lekko wpychamy w pianę. Na wierz ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie kuzynka Agnieszka (którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam)  … jest przepyszne :-)

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>