Biało brązowa wuzetka wz

wz1

To idealne ciasto na każdą okazję do tego wygląda pięknie i smakuje obłędnie czekoladowo a biała chmura dodaje lekkości. A przy tym nie jest wcale tak czasochłonne jak wygląda …

Biszkopt: 6 jajek, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1/4 kostki roztopionego masła.

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pomału dodajemy cukier puder, i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem delikatnie wsypujemy do masy miksując na najniższych obrotach. Blaszkę (27×27) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Zostawiamy do ostudzenia.

Biała masa: ser mascarpone 400g ( opakowanie z biedronki ), śmietana 30% ( z biedronki 300g), 3 łyżki cukru waniliowego, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki żelatyny.

Śmietanę ubijamy na sztywno, w wodzie rozpuszczamy żelatynę, do sztywnej śmietany dodajemy serek i cukier ciągle miksując. Do miksującej się masy dodajemy ciepłą wodę z żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilkę.

Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny – wszystko razem mieszamy

Polewa czekoladowa:  tabliczka czekolady ( gorzkiej lub mlecznej – w zależności jaką lubimy), 1/2 szklanki mleka – mleko gotujemy i rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę,

Czarny  biszkopt przekrawamy na pół i układamy w blaszce, nasączamy ponczem ( bardzo obficie!) następnie na dolną część biszkoptu  nakładamy cały krem i przykrywamy górną warstwą biszkoptu. Nasączamy. Wylewamy polewę czekoladową. Odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.

wz1    wz2

The following two tabs change content below.

AniaSmama

12 przemyśleń na temat “Biało brązowa wuzetka wz”

  1. ~Anna pisze:

    zastanawiałam się co upiec…, dzieki za przepis a ja zapraszam na moje wyroby domowe i proste przepisy
    http://blog.winoiser.com

  2. ~Anna z OdchudzanieJestProste.pl pisze:

    no i chyba się skuszę
    Zazwyczaj kupuję w cukierni
    albo wpraszam się do koleżanki na jej wuzetkę
    a tu proszę mam przepis
    :)

    Pozdrawiam i dorzucam
    domowy koktajl
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-sie-pozbyc-cellulitu-domowym-sposobem-antycellulitowy-koktajl-upij-cellulit/
    :)

    1. ~Obżarciuch pisze:

      ale dawno jadłam, a to jedno z moich ulubionych ciast
      ja wuzetkę zawsze robię tak
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/01/wuzetka.html

      pozdrawiam!

        1. AniaSmama pisze:

          tak… każdy je kocha

  3. ~Ania pisze:

    Nie rozumiem…do czego w przepisie na ciasto 1/4 kostki rozpuszczonego masła – do smarowania blaszki?

    1. AniaSmama pisze:

      Już wyjaśniam … w oryginalnym przepisie był olej, jednak ja mam nietolerancję na olej roślinny i go nie używam, staram się zastępować go innymi tłuszczami … stąd to masło. Nie do smarowania blaszki a do dodania do ciasta …

    1. AniaSmama pisze:

      dzięki za odwiedziny

  4. ~kasia pisze:

    Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>