Ciasto z jabłkami i budyniem

IMG_0310

 

 

Idealne do kawki jak i na drugie śniadanie.

Do ciasta potrzebujemy: 3,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 jajko całe, 3 łyżki śmietany 18%,

Nadzienie: 8 jabłek, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1l mleka.

Składniki na ciasto wyrabiamy razem i wkładamy do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ósemki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce o wymiarach 25×35 cm. Wykładamy ściśle ósemki jabłek i zalewamy to ciepłym budyniem. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkowujemy i kroimy równe paski. Układamy na wierzch ciasta.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut.

IMG_0279 IMG_0282 IMG_0283

IMG_0285 IMG_0291 IMG_0306

IMG_0309 IMG_0310

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Jedno przemyślenie na temat “Ciasto z jabłkami i budyniem”

  1. Shorty pisze:

    Ależ mi smaka narobiłaś na tą noc! :-P
    Ściskam mocnoo! ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>