Tarta z budyniem śmietankowym i truskawkami

Tarta jest krucha uzupełniona lekkością budyniu i smakiem świeżej truskawki… pyszne połączenie, idealna w sezonie truskawkowym, idealna na niedzielny deserek …

 _MG_8248-a20150620_19422 6

spód: 150 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 120 g masła lub margaryny, 1 jajko, szczypta soli

masa: budyń śmietankowy, 1/2 l mleka, 4 łyżki cukru, truskawki (ok 1 kg)

20150620_174813      20150620_174815      20150620_174827

 

składniki na spód ciasta wygniatamy, powstałą kulkę wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, blaszkę do tarty natłuszczamy masłem … u nas zrobił to perfekcyjnie Szymon 20150620_180351

 

Piekarnik włączamy do nagrzania na 180 stopni, ciasto wyjmujemy z zamrażalki, rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wykładamy blaszkę i nakłuwamy widelcem. Na wierzchu wykładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypujemy ryż lub fasolę. Pieczemy 15 minut. Po 15 minutach usuwamy folię aluminiową i ryż (lub fasolę) i pieczemy jeszcze 15 minut. Gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

20150620_193444 20150620_193603 20150620_194220

 

Na wystudzony spód tarty wykładamy budyń a następnie pokrojone w talarki świeże truskawki.

Tarta jest krucha uzupełniona lekkością budyniu i smakiem świeżej truskawki… pyszne połaczenie

The following two tabs change content below.

AniaSmama

2 przemyślenia na temat “Tarta z budyniem śmietankowym i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>