Ciasto z rabarbarem i kruszonką

12

 

 

Idealne do kawy, słodkie przełamane kwaskowatością rabarbaru pod chrupiącą pierzynką kruszonki.

Potrzebujemy: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany,1/2 kostki masła lub margaryny.

Kruszonka: pół kostki masła lub margaryny, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru. Wszystko razem zagniatamy.

Owoce: rabarbar lub truskawki lub śliwki – oprószamy mąką

IMG_8273 IMG_8277 IMG_8278

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kawałkami tłuszcz i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wykładamy oprószony mąką rabarbar. Na owoce tarkujemy na grubych oczkach kruszonkę.

 IMG_8293

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut

Miało być ciasto z truskawkami, jednak truskawki zjedliśmy ze smakiem :-) a do ciasta skroiłam rabarbar. No więc zapraszam jutro na kawkę :-) Miłego udanego … 

The following two tabs change content below.

AniaSmama

3 przemyślenia na temat “Ciasto z rabarbarem i kruszonką”

  1. ~yoa pisze:

    Jutro jesteśmy ;-)

    1. AniaSmama pisze:

      Zapraszam … pakujcie się w pen-dolino i na rano jesteście ;-)

      1. ~yoa pisze:

        Osz! Kurde! Nie zdążyłam na pendolino :-\

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>