Karkówka w sosie własnym

Soczysta, rozpływająca się w ustach, idealna do obiadu z ziemniakami i sałatą.

IMG_6240

Potrzebujemy: 1 kg karkówki, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, przyprawy: 2 łyżki oregano, 2 łyżki rozmarynu, 2 łyżki słodkiej papryki, łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu.

_MG_6186      _MG_6187      IMG_6216

 

Przyprawy mieszamy w miseczce i nacieramy nimi mięso, obkładamy czosnkiem i cebulą. Razem z talerzem obwiązujemy w reklamówkę i zostawiamy najlepiej na noc w lodówce. Zawinięcie w reklamówkę jest koniecznie, bo zapach nie należy do najprzyjemniejszych i istnieje realne ryzyko, że zapach zadomowi się na dłużej w naszej lodówce. Przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, na wierzch mięsa kładziemy cieniutki paseczek smalcu i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Powstały sos przelać do osobnego garnuszka, w szklance wymieszać 1/2 wody i łyżkę mąki pszennej, wlewamy do gotującego się sosu mieszając, aby nie powstały grudki.

Smacznego …

The following two tabs change content below.

AniaSmama

22 przemyślenia na temat “Karkówka w sosie własnym”

  1. Yoa pisze:

    Mniam :)
    No to mam pomysł na obiad ;)

    1. ~Obżarciuch pisze:

      pyszna karkóweczka, zapisuje przepis
      serdecznie zapraszam na moje wielkanocne przepisy, w tym domowe wędliny
      http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Wielkanoc?max-results=6

      pozdrawiam!

      1. ~Rondel pisze:

        co domowe to najlepsze, bardzo fajny przepis
        serdecznie polecamy nasze pomysły na karkówkę
        http://ronddel.blogspot.com/search?q=kark%C3%B3wka+przepisy

      2. ~mkr pisze:

        Brzmi nieźle,

        Zapraszam na schab pieczony z ziołami
        http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/schab-pieczony-z-zioami.html

        Pozdrawiam

        1. AniaSmama pisze:

          Dzięki za odwiedziny ;-) pozdrawiam

        1. AniaSmama pisze:

          zaraz zobaczę Twój przepis

      3. ~ania pisze:

        myślicie że będzie odpowiednie na wielkanocny stół do sałatek???? A ja polecam domowy wyrób serków do salatek, cisast i przystawek http://blog.winoiser.com

        1. AniaSmama pisze:

          Uważam że tak i na ciepło do świątecznego obiadu

    1. AniaSmama pisze:

      Dzięki za odwiedziny ;-) pozdrawiam

  2. ~Buster pisze:

    To jest prawdziwe domowe mięsiwo, a nie to co nam serwują producenci wędlin.

    http://www.buster.pw/koniec-z-mcdonaldem/

    1. AniaSmama pisze:

      tak tak :-)

  3. Ale super karkówka, nie ma jak domowa. Do siebie zapraszam na schab peklowany, pieczony w majeranku
    http://bulkazchlebem.pl/schab-w-majeranku-peklowany

    1. AniaSmama pisze:

      Już zaglądam do Ciebie … ;-)

  4. ~tss pisze:

    Ciekawy przepis, do spróbowania. Polecę karkówkę na dziko – http://www.stachurska.eu/?p=11953 .

    1. AniaSmama pisze:

      Polecam!

  5. ~Deserowa pisze:

    Pyszny pomysł na domowy obiad. Polecam też ciasta na nadchodzące święta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-na-wielkanoc-info26.html

    1. AniaSmama pisze:

      Zaraz zobaczę Twoje ciasta, dziękuję za odwiedziny

  6. ~Online_Ania pisze:

    dopieklam 1.45 minut i karkowka wyszla jeszcze lepsza! dzieki za przepis.

    1. AniaSmama pisze:

      Bardzo mi miło ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>