Ciasto do niedzielnej kawki

Ciasto idealne do kawki, rozpływa się w ustach …

IMG_5648

Potrzebujemy:

na biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli – jajka ucieramy z cukrem, pomału dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Po ostudzeniu przekrajamy w zdłóż

IMG_5603

na bezę: 3 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli – białko ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką delikatnie. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni przez 40 minut

IMG_5606

budyń – gotujemy gotowy z torebki lub z przepisu na krem do karpatki

http://aniasmama.blog.pl/2014/12/28/karpatka-ulubione-ciasto-rodzinki/

Potrzebne nam jeszcze konfitura z wiśni lub truskawek, szklankę śmietany 30%,  czekolada do rozpuszczenia i polania na wierz ciasta, migdały prażone

IMG_5612      IMG_5637      IMG_5638

Układamy warstwami: 1 część biszkoptu, warstwa budyniowa, warstwa marmolady,warstwa bezy,warstwa marmolady, 2 część biszkoptu, warstwa ubitej śmietany, polewamy rozpuszczoną ostudzoną czekoladą, posypujemy prażonymi migdałami.

 IMG_5645      IMG_5640     IMG_5648

Dość to wszystko pracochłonne, ale warto. W naszym domowych ugotowanych otrzymałam 20 punktów :-)

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>