Karpatka ulubione ciasto rodzinki

Karpatkę robię bardzo często, gdyż jest to ulubione ciasto mojej rodzinki.

IMG_5204

Potrzebujemy do zrobienia ciasta : 1 szklanka wody, 1/2 margaryny, 1 szklanka mąki, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku.

do zrobienia kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 cukier waniliowy, 1 1/2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 margaryna, 1 żółtko, 1 szklanka cukru pudru.

Wodę z margaryną zagotowujemy, wsypujemy do tego mąkę i energicznie mieszamy, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

DSC01717

 

Po ostudzeniu dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Mieszamy i dzielimy na 2 części, pieczemy 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni , można na termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika, ciasto ma mieć złoty kolor.

DSC01790      DSC01808      DSC01791

Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym, w 1/2 szklanki mleka wymieszać obie mąki, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Zostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Do utartej masy dodać wystudzony budyń. Masę przełożyć na jedną część ciast i przykryć drugą.

IMG_5201

 

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>