Sernik ( z sera wiaderkowego)

Nie jestem fanką sera białego z wiaderka, jednak postanowiłam się przełamać. I warto było … zapraszam na lekki serniczek na kruchym wierzchu i spodzie.

IMG_3404

Potrzebujemy:

- ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 kostki masła lub margaryny, 3 łyżki śmietany. Ciasto dzielimy na dwie kulki, do jednej dodajemy 3 łyżki kakaa Zagniatamy. . Zawijamy w folię i zamrażamy.

IMG_3360      IMG_3363

- masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku, 3/4  kostki masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 1 olejek waniliowy, 3 żółtka, 1 budyń waniliowy. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka z 6 jaj na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej.

IMG_3377      IMG_3380

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce kulkę ciasta ciemnego (musimy sie spieszyć, bo jak ciasto poczuje ciepło naszych dłoni może zacząć się lepić) , następnie wylewamy na to masę serową i trzemy na tarce warstwę ciasta jasnego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia.

IMG_3374     IMG_3382      IMG_3403

 

Przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto idealne do kawy jak i na świąteczny stół.

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>