Krokiety z kapustą i grzybami

IMG_3393

Dziś proponuję krokiety z kapustą i grzybami. Są bardzo czasochłonne … ja zazwyczaj rozkładam sobie ich wykonanie na dwa dni … oczywiście można streścić się w jeden dzień, dla mnie jest to jednak nie wykonalne. Ale pomimo wszystko warto bo są pyszne.

Najpierw robimy farsz do naszych krokietów: 1,5 kg kapusty kiszonej, szatkujemy na drobno, dusimy z 1/2 l wody z kostką rosołową, 2 liśćmi laurowymi, kilka ziarenek ziela angielskiego, dusimy aż kapusta będzie mięciutka.   W osobnym garnku zagotowujemy trzy garście suszonych grzybów, jak będą miękkie wodę z grzybów odlewamy do kapusty, a grzyby po ostudzeniu kroimy na bardzo drobne paseczki i dorzucamy do kapusty. Wszystko razem znowu dusimy ( ja to robię na drugi dzień) doprawiamy pieprzem i solą, można dodać papryczkę chilli. . To będzie nasz farsz.

IMG_3365

Robimy naleśniki … na nasz farsz potrzebujemy zrobić podwójną porcję, ja mam swój sprawdzony przepis: 600g mąki tortowej, 3 szklanki mleka, 2 szklanki wody gazowanej, 4 jajka, większa szczypta soli – wszystko razem miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki, z tej proporcji wyjdzie ich ok 18-20.

IMG_3349      IMG_3350

 

Następnie nakładamy farsz do naszych naleśników i rolujemy …

IMG_3367      IMG_3368      IMG_3369

 

Następnie ubijamy 3 jajka (przelewamy do płaskiego talerza), w drugim płaskim przygotowujemy bułkę tartą do obtaczania, nagrzewamy patelnię z tłuszczem ( u mnie smalec). Zanurzamy nafaszerowanego naleśnika w ubitym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na brąz,  … lub beż, jeśli chcemy zamrozić.

IMG_3386      IMG_3388      IMG_3389

 

Po usmażeniu układamy na talerzu z ręczniczkiem kuchennym, aby nasze krokiety nie było ociekające tłuszczem.

IMG_3390      IMG_3393      IMG_3372

Można jeść od razu, lub po ostudzeniu zamrozić aby skonsumować w przyszłości. Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>