Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym

Dziś do niedzielnej kawy zapraszam na ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami. Bardzo łatwo i szybko można je przygotować.

DSC02372

Przed rozpoczęciem pracy włączamy piekarnik do nagrzania na 180 stopni.

Do zrobienia biszkoptu potrzebujemy 6 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białko oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

DSC02357 (to zielone coś to urządzonko do oddzielania białka od żółtka) DSC02358

 

Do sztywno ubitego białka dodajemy żółtka i cukier i dalej chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy delikatnie mąkę i mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę (u mnie 23×28 cm) i pieczemy 30 minutek. Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na pół.

DSC02359 DSC02362 DSC02363

 

Ubijamy śmietanę 30-36% z łyżką cukru pudru ( tu zależy jak kto co lubi można dodać więcej, mniej). Na dolną część ciasta wykładamy dżem wiśniowy ( można owoce, inny smak dżemu), następnie na owoce wykładamy bitą śmietanę pozostawiając 3 łyżki do wyłożenia na wierzch.

DSC02365 DSC02366 DSC02370

Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy nią ostudzonymi uprażonymi migdałami.

DSC02369 DSC02372 DSC02373

 

Idealne ciasto do kawki ;-)

Szefem kuchni był Krzyś, który po włożeniu ciasta do piekarnika wyglądał tak:

DSC02361

 

The following two tabs change content below.

AniaSmama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>